The Founding Principles of our School

Guideposts to a positive future
Our school’s precepts:

Sincerity 至心  Independence  自立  Fraternity 友愛

Our educational policy:
  1. To nurture sincerity in a human being – The Japanese concept of ‘magokoro’ or ‘purity of heart’.
  2. To imbue self-reliance, individuality, and awareness in our students – The Japanese concept of ‘jiritsu’ or ‘independence’.
  3. To cultivate a human that is full of wide-ranging viewpoints, open-mindedness, and affection for others – The Japanese concept of ‘yuai’ or ‘brotherhood’.
  4. To foster the appreciation of hard work and service to others – The Japanese concept of ‘kinben’ or ‘dilligence’.
 The Founding Principles of Our School

During the Meiji period, secondary and post-secondary education was almost exclusively reserved for men.  In 1899, our school was established for the higher education of women - unprecedented for a private learning institution in southern  Iwate Prefecture during that time.

Our school’s founder’s intention was to ‘Cherish the Beauty of the Mind’ and her spirit has been handed down through the decades to this school’s present incarnation. ‘The student must learn sincerity and to love one another and to be willing to struggle for the benefit of all.’ Our students have been taught to appreciate their deeds as they travel through life. We are one of the prefecture’s leading traditional private schools and over 13000 alumni have gone forward to serve this nation.

Distinctly Shuko –
  1.    Certain club-activity participants and academically superior students may be eligible for partial tuition scholarships
  2.    Students begin each day with a morning reading session.
  3.   Every student has access to our health and wellness counseling center to help them better deal with lifestyle problems and stress.
  4.   Individualized lessons in piano playing and music theory are offered.  These after-school sessions using electric upright pianos are open to pupils of any ability level.  This program is especially popular with students intending to enter a music curriculum university or kindergarten/nursery school teacher college.
  5.  Internships tailored to the pupils’ program of study are carried out in the 2nd year and facilitated at other times if certain criteria are met.